Szirupok,krémek,mázak
Az itt olvasható öntetek,szirupok és mázak még különlegesebbé és finomabbá teszik a különböző süteményeket és tortákat
Kávés tejszínhab:
2 teáskanál instant kávéport oldjunk fel 3 e. kanál forró vízben,hagyjuk kihűlni.2 dl tejszínt 2 e.kanál cukorral verjük habbá,majd a kávét kanalanként hozzákeverjük.
Tejszínes máz:
2 dl tejszínt 2-3 e.kanál porcukorral verjük habbá.
Fahéjas tejszínhab:
2 dl tejszínt egy tasak vaníliás cukorral és negyed teáskanál őrölt fahéjjal vejünk fel.
Csokoládés tejszínhab:
5 dkg széttört étcsokoládét 2 dl tejszínben felolvasztunk.Egy éjszakára hűtőbe tesszük,és csak másnap verjük fel.
Cukormáz:
20 dkg porcukorból 2-3 evőkanál folyadékkal cukormázat keverünk,és a süteményre öntjük, a felesleget pedig lecsepegtetjük.
Ízletes:
Porcukrot citrom-,narancs-vagy meggylével,esetleg rummal,vagy likőrrel keverjük ki.
Cukorkás:
Még nedves cukormázat megszórjuk díszítőcukorral,-gyöngyökkel agy aprított pisztáciával.Ha már megszáradt a máz,ételszínezékkel is befesthetjük.
Színes:
Vizet egy kis ételszínezékkel keverjük el. Például: Blue Curacao likőr vagy szirup világoskékre, Cassis rózsaszínűre, mentalikőr zöldre festi vizet.
Lekváros:
3-4 evőkanál baracklekvárt, vagy valamilyen más ízű lekvárt,ami nem darabos felforrósítunk és bevonjuk vele a süteményt.
Pityókás máz:
Lekvárhoz 1-2 evőkanál barack-vagy narancslikőrt keverünk.
Mutatós:
Még nedves mázba vékony narancs-vagy citromhéjcsíkokat, vagy apróra vágott kandírozott gyümölcsöt szórunk.
Csokis:
20 dkg fehér,ét- vagy tejcsokis tortabevonót daraboljunk fel, és gőz felett olvasszuk fel.
Fényes csokimáz:
1 tojást,1 e.kanál porcukorral és 1 e.kanál kakaóporral elkeverünk.2,5 dkg kókuszzsírt olvasszunk meg,és a tojásos keverékhez adjuk hozzá,majd vonjuk be vele a süteményeket.
Csokidarás:
Sötét tortadara fehér vagy világos mázhoz, a csokoládédrazsé pedig bármilyen bevonathoz illik.
Csokis-mogyorós krém:
15 dkg krémsajtot 2 e.kanál mogyorókrémmel,2 e.kanál apróra vágott csokoládéval,1 e.kanál csokoládélikőrrel és 2 e.kanál lágy vajjal keverjük simára,majd mogyorós grillázzsal megszórjuk.
Zöldfűszeres túró:
25 dkg túrót 3 e.kanál tejföllel,1 t.kanál mustárral és 3-3 e.kanál apróra vágott petrezselyemmel, kaporral és bazsalikommal keverjük össze,sóval, borssal ízesítjük.
Gyümölcsös mascarponekrém:
20 dkg mascarponét 3 evőkanál porcukorral,1 vaníliarúd kikapart belsejével és 5 evőkanál gyümölcspürével keverjük el.
Narancsszirup:
2 dl frissen facsart narancslét 13 dkg cukorral felforralunk,és fedő nélkül 10-15 perc alatt sűrűre főzzük.Majd kis őrölt fahéjjal vagy szegfűszeggel ízesítjük.Hagyjuk kihűlni,majd fogpiszkálóval megszurkáljuk a süteményt, és átitatjuk a sziruppal.
Használhatunk kész szirupot is, például vaníliát, mogyoróízesítésűt, kávét, gyümölcspálinkát, likőröket,rumot,konyakot, Amarettót, portóit,narancslikőrt.
Fahéjas borhab:
4 tojássárgája, 3 dl édes fehérbor, 1 citrom, 6 dkg cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj
A bort felforrósítjuk,belefacsarjuk a citrom levét,belereszeljük sárga héját,fahéjjal ízesítjük. A tojássárgákat habosra keverjük,folyamatos keverés mellett rámerjük a forró bort,és lassú tűzön addig verjük,míg szépen besűrűsödik.
Mézes gyümölcsöntet:
Forrósíts mézet,dobj bele fagyasztott vegyes erdei gyümölcsöt,és épp csak hagyd a tűzön,amíg rottyan egyet,egy kis likőrt is adhatsz hozzá!
Eperöntet:
40 dkg eper,1 kk. citromlé,3 ek. méz
A megtisztított epret egy kis citromlével és a mézzel turmixold simára.
Banános töltelék:
3 db banán,10-15 dkg vaj,1-2 tk. fahéj
A vajat a fahéjjal keverd habosra,a banánt turmixold össze.Majd dolgozd össze a fahéjas vajjal.