Sugarland- az édességek, desszertek otthona

Az oldalon megtalálhattok mindent, ami a süteményekkel, desszertekkel kapcsolatos, utána nézhetsz különleges és házias recepteknek egyaránt, amelyek legtöbbje képpel is illusztrált!

                                 Ünnepi receptek II.

                               Bejglik és más finomságok


Az ünnepi vacsora elmaradhatatlan része:

Bejgli

Hozzávalók:

tészta:50 dkg liszt,25 dkg margarin,1 tojás,2 tojás sárgája,1 dl tej,3 ek. cukor,só,2 dkg élesztő

Az élesztőt a tejjel és a 3 ek. cukorral futtasd fel.Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal,az elhabart tojással,egy csipet sóval és az élesztős tejjel.A tésztát(pihentetni nem kell!!) oszd el 4 részre,és formázd téglalap alakúra.A kihűlt töltelékkel kend meg,majd tekerd fel ,vékonyan kend meg a felhabart tojással.1 órára tedd hűvös helyre.Sütés előtt szúrd át a tekercseket,40 perc alatt süsd meg.

Mákos töltelék:70 dkg darált mák,43 dkg cukor,4,4 dl víz,reszelt citromhéj, egész fahéj,mazsola,2 dkg vaj,2 ek. baracklekvár

A vízből és a cukorból-a citromhéjjal és a fahéjjal főzz szirupot.Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat,s dobd ki belőle a fahéjat.A mákhoz ad hozzá a mazsolát,öntsd rá a forró szirupot,dolgozd össze a masszát,tedd bele a lekvárt,hagyd kihűlni.

Diós töltelék:70 dkg darált dió,36 dkg cukor,3,3 dl víz,reszelt citromhéj, szegfűszeg,mazsola,2 dkg vaj,2 ek. baracklekvár

Ezt a tölteléket is ugyanúgy készítjük el,mint a mákosat!


A következő recept inkább a keksztekercshez hasonló,de a karácsonyi desszertek között ugyanúgy megállja a helyét!Kevésbé idő igényes,és akár gyerekek is elkészíthetik!!

Nyers bejgli

Tészta:fél kg darált keksz,3 ek. porcukor,3 ek. kakaópor,kis üveg rum,meleg víz

Krém:2 cs. vaj,25 dkg porcukor

A tésztához valókat összegyúrjuk,és annyi vizet adunk hozzá,hogy ne repedjen szét,és egy gombócba összeálljon.4 darabra osztjuk,egyesével kinyújtjuk pár mm vastagságúra.A krémet összekeverjük,és rákenjük a tésztalapokra,majd feltekerjük,és hűtőben lehűtjük.


Az itt olvasható recept nagyon hasonlít a bejglihez,szinte csak a formája különbözteti meg a már jól ismert karácsonyi süteményünktől!A XX. század egyik kiemelkedő magyar népi írójának kedvenc süteménye volt!:)

Ormánsági kelt tészta(Kodolányi János kedvenc süteménye)

Hozzávalók.50 dkg liszt,2 tojás sárgája,2 dkg élesztő tejben,1 ek. cukorral futtatva,1 ek. zsír,pici só

Töltelék a rétegek közé:20 dkg cukorból 1,5 dl vízzel szirupot készítünk és leöntjük vele a 30 dkg darált diót,hozzáteszünk 2 citrom reszelt héját,majd hagyjuk kihűlni.

A hozzávalókból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.Meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük.Ha megkelt,3 részre osztjuk,mindhármat téglalap alakúra nyújtjuk.Egymásra fektetjük őket úgy,hogy a rétegeket megkenjük olajjal és a darált dióból készült töltelékkel.Ha mindhárom réteg egymásra került,feltekerjük,mint a bejglit.Kerek sütőformába tesszük(tortaforma vgay kerek jénai edény is megfelel).Tegyünk bele sütőpapírt,majd a süteményt megkenjük tojással,és újból hagyjuk kelni.Előmelegített sütőben,közepes hőfokon megsütjük.

Püspökkenyér(Gyümölcskenyér)

Hozzávalók:6 ek. liszt,6 ek. porcukor,2 ek. meleg víz,1 cs. sütőpor,6 tojás,2 ek. darált dió  

Töltelékhez:mazsola,csokoládé,birsalmasajt(vagy zselés cukor ill.aszalt vagy kandírozott  gyümölcs is jó)

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk a sütő-porral elkevert lisztet,a darált diót és a két ek. meleg vizet.Az ízlés szerint kiválasztott gyümölcsöket vagy birsalmasajtot apró kockákra vágjuk,és kevés liszttel elkeverjük(hogy ne ragadjon össze!),a csokit is összevágjuk,és szintén lisztbe forgatjuk.A tojások fehérjéből kemény habot verünk,majd fokozatosan a töltelékkel felváltva a süti masszához adjuk és fakanál segítségével óvatosan összeforgatjuk.Majd két felé osztjuk a tésztát, két kivajazott,lisztezett őzgerincformába öntjük,és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük(kb.15-20).Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk,és a csíkok mentén szeleteljük.

Karácsonyi keksz(ajándéknak is kitűnő!)

Hozzávalók:10 dkg kandírozott gyömbér vagy narancs,20 dkg liszt,1 tk. sütőpor,egy csipet só,20 dkg vaj,15 dkg barna cukor(fehéret is használhatsz!),1 cs. vaníliás cukor,1 tojás

A kandírozott gyümölcsöt apró darabokra vágjuk.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A lisztet a sütőporral és a csipet sóval összekeverjük.Egy másik tál-ban összekeverjük habosra a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral.Hozzákeverünk egy tojást.Ezután belekeverjük a lisztes keveréket a masszába,majd belerakjuk a gyümölcsöt.Kanállal sütőpapírral kibélelt tepsire cseppentjük a tésztát.Majd kb. 12 percig sütjük.Egyedi formákat is lehet készíteni a tésztából!!

Kakaós tallérok

Hozzávalók:200 g liszt,70 g porcukor,20 g cukrozatlan kakaópor,30 g darált dió,1 tojássárgája,150 g margarin

Bevonathoz:100 g étcsokoládé,10 g margarin

Töltelékhez:100 g margarin,100 g porcukor,100 g darát dió

A lisztet,a porcukrot,a kakaóport,a darált diót keverjük össze,szórjuk gyúródeszkára.A közepébe vájjunk mélyedést,ide kerüljön a tojássárgája és a kisebb darabokra vágott,puha margarint.Az egészet alaposan gyúrjuk össze,és legalább fél órára tegyük a hűtőbe.A tésztát nyújtsuk ki kb. 4 mm vékonyra,és szaggassunk ki belőle kb. 4 cm átmérőjű köröket.A korongok felének a közepét is szúrjuk ki,mint amikor linzert készítünk.Mindet tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe,és süssük 180 fokon 10 percig.Ekkor vegyük ki a sütőből,és hagyjuk hűlni.A csokit és a margarint olvasszuk meg,vonjuk be vele a közepén lyukas korongokat.A margarint keverjük ki a cukorral és a dióval.Kenjük a krémet a teli tésztakorongokra,majd mindegyikre tapasszunk 1 üres közepű karikát,és nyomjuk össze a kettőt.1 órára tegyük hűtőbe a tallérokat.

Karácsonyi csokis sütemény

Hozzávalók:200 g vaj,150 g+1 ek. porcukor,1 t. vaníliás cukor,4 db tojás,150 ml joghurt,350 g liszt,50 g étkezési keményítő,50 g kakaópor,100 g hámozott mandula,100 g étcsokoládé,vaj és liszt a formához,150 g marcipánmassza,cukorgyöngy

A vajat keverjük ki a 150 g porcukorral és a vaníliás cukorral.A tojásokat válasszuk szét,és a sárgájukat vegyítsük a masszába.Adjuk hozzá a joghurtot is,és forgassuk bele a fehérjékből vert habot.Szitáljuk bele a lisztet,a keményítőt és a kakaóport,majd keverjük hozzá a mandulát és a felaprított étcsokoládét.Vajazzunk ki egy vekniformát,lisztezzük ki,töltsük bele a masszát,és süssük 150 fokon kb. 50 percig.A marcipánt nyújtsuk ki gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra,és borítsuk be vele a kihűlt süteményt.A tetejére formázzunk csillagokat(vagy más karácsonyi motívumot)a cukorgyöngyből.



         Minden Kedves Olvasónak kellemes készülődést                                           kívánok!!



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 9
Heti: 68
Havi: 458
Össz.: 101 415

Látogatottság növelés
Oldal: Bejglik és más finomságok!!!
Sugarland- az édességek, desszertek otthona - © 2008 - 2024 - sugarland.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »