Tippek és trükkök
a sütéshez
Egy kis segítséget találhatnak itt azok,akik még csak most veselkednek neki a sütemény sütésnek,desszert készítésnek
De azok is hasznos információkat olvashatnak az oldalon,akik már régebb óta magabiztosan mozognak a konyhában!
A muffinsütés alapjai
A muffinok készítésekor először egy tálban alaposan össze kell keverni a "száraz" hozzávalókat:lisztet,sütőport,csokoládét,fűszereket,dióféléket. Egy másik tálban pedig az ún. nedves összetevőket kell összekeverni: olajat,tojást,gyümölcsöt,tejterméket,alkoholt,gyümölcslevet stb.
Ezután lehet összekeverni a "nedves" és a "száraz" összetevőket,és gyorsan összekeverjük.
Nem szabas túl sokáig keverni a tésztát,mert kiszárad!!
Azért,hogy minél szebb legyen a muffin,a tésztához adjunk egy kávéskanál szódabikarbónát! Ez biztos siker!
A kész tésztát minél hamarabb előmelegített sütőbe kell helyezni,mert ha túl sokáig hagyjuk állni,a muffin nehéz és száraz lesz!!
A sütőformáknál lényeges,hogy milyen anyagból készültek:ha bevonat nélküli formákat papír sütőformácskákkal béleljük ki, a bevonatosakat viszont csak vajjal vagy margarinnal kenjük ki.
Fontos,hogy a sütőt jól melegítsük elő a muffin sütéséhez,mert a muffinok csak így nőnek meg és lesznek lazák,levegősek.
A muffinokat nem szükséges sokáig sütni,az optimális sütési idő 20-25 perc alatt készre sülnek 180 C°-on(légkeverésesnél 160 C°).A sütőből kivéve 5-10 percet hagyjuk hűlni a muffint a formában ,és csak ezután vegyük ki süteményrácsra.
Alapvető hozzávalók a muffin sütéshez:
-tojás
-liszt(a felét helyettesíthetjük darált diófélékkel, illetve kekszmorzsával. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk,akkor több folyadékot kell a tésztához adni)
-Zsiradék(olaj,margarin,vaj is megfelelő,de utóbbi kettőből másfélszeres mennyiséget kell használni,és mindig szobahőmérsékletű ill. olvadt vajat kell használni!!)
-cukor(lehet barna,fehér,vagy nádcukor,ha mézet használunk,akkor többet kell a tésztához,mert kevésbé édes,mint a cukor)
-sütőpor(liszttel vegyítve adjuk a nedves hozzávalókhoz)
-tejtermék(használhatunk tejet,tejfölt,írót,vagy joghurtot is,de ha ízesített joghurtot választunk,akkor kevesebb cukrot kell számítani)
Egyéb hozzávalók:
-gyümölcs(legideálisabb választás a friss idénygyümölcs, de használhatunk lecsöpögtettet befőttet,aszalt gyümölcsöt,illetve mélyhűtöttet is)
-zöldség(sós muffinokat még finomabbá teszik,használhatunk bármilyen nekünk tetsző zöldséget például cukkinit,kukoricát,paprikát,gombát, párolt illetve friss zöldségeket is, a lényeg,hogy minél apróbbra vágjuk)
-keksz(szétmorzsolt kekszfélél,kétszersült,babapiskóta,vajas vagy mandulás keksz egyaránt megfelel,és lágyabbá teszi a tésztát)
-csokoládé(fehér-,ét-és tejcsoki őrölve vagy finomra vágva egyaránt még finomabbá varázsolja a muffint)
-diófélék,magvak(aromát adnak a muffinoknak,akár a liszt egy részét is helyettesíthetjük mogyoróval,mandulával,dióval,szezámmaggal,pisztáciával,fenyőmaggal, makadámdióval,darált mákkal,vagy tökmaggal)
-fűszerek(csipetnyi fahéj,szegfűszeg,frissen reszelt gyömbér,mézes- kalácsfűszer még pikánsabbá és különlegesebbé válnak a muffinok)
Pudingkészítés trükkjei
Könnyen megelőzhető a tej hirtelen túlforrása, ha melegítés közben egy fakanál ssegítségével kevergetjük a pudingot,így megelőzhető,hogy hirtelen kifusson a tej.
A főzőpudingot ízesíthetjük cukorral vagy folyékony édesítőszerrel is!!
Ha krémesebb állagot szeretnénk elérni,akkor miután kihűlt a puding,kézi robotgéppel még egyszer keverjük ki.
A főzőpudingot ne kóstoljuk meg főzés közben többször ugyanazzal a kanállal,mert az emberi nyál egy olyan enzimet (amiláz) tartalmaz,amely már kis mennyiségben vizes állagúvá teszi a pudingot!!
Amikor a puding hűlni kezd, egy vékony hártya képződik a felületén,ha ezt el szeretnénk kerülni,akkor még a forró pudingot fedjük le fóliával.DE ha formába öntjük a pudingot,akkor nem szabad letakarni,mert a puding híg marad és nem lehet majd kiönteni a formából!
Marcipán készítés
Ha saját kezűleg szeretnénk marcipánt készíteni,akkor 20 dkg marcipánmasszát és 10 dkg porcukrot gyúrjunk simára,majd adjunk hozzá tetszőleges színű élelmiszer-színezéket.