Sugarland- az édességek, desszertek otthona

Az oldalon megtalálhattok mindent, ami a süteményekkel, desszertekkel kapcsolatos, utána nézhetsz különleges és házias recepteknek egyaránt, amelyek legtöbbje képpel is illusztrált!

                                   Tippek és trükkök

                              a sütéshez


Egy kis segítséget találhatnak itt azok,akik még csak most veselkednek neki a sütemény sütésnek,desszert készítésnekKacsintás

De azok is hasznos információkat olvashatnak az oldalon,akik már régebb óta magabiztosan mozognak a konyhában!


 A muffinsütés alapjai    

    A muffinok készítésekor először egy tálban alaposan össze kell keverni a "száraz" hozzávalókat:lisztet,sütőport,csokoládét,fűszereket,dióféléket.      Egy másik tálban pedig az ún. nedves összetevőket kell összekeverni:        olajat,tojást,gyümölcsöt,tejterméket,alkoholt,gyümölcslevet stb.

Ezután lehet összekeverni a "nedves" és a "száraz" összetevőket,és gyorsan összekeverjük. 

Nem szabas túl sokáig keverni a tésztát,mert kiszárad!!

Azért,hogy minél szebb legyen a muffin,a tésztához adjunk egy kávéskanál szódabikarbónát! Ez biztos siker!

A kész tésztát minél hamarabb előmelegített sütőbe kell helyezni,mert ha túl sokáig hagyjuk állni,a muffin nehéz és száraz lesz!!

A sütőformáknál lényeges,hogy milyen anyagból készültek:ha bevonat nélküli formákat papír sütőformácskákkal béleljük ki, a bevonatosakat viszont csak vajjal vagy margarinnal kenjük ki.

Fontos,hogy a sütőt jól melegítsük elő a muffin sütéséhez,mert a muffinok csak így nőnek meg és lesznek lazák,levegősek.


A muffinokat nem szükséges sokáig sütni,az optimális sütési idő 20-25 perc alatt készre sülnek 180 C°-on(légkeverésesnél 160 C°).A sütőből kivéve 5-10 percet hagyjuk hűlni a muffint a formában ,és csak ezután vegyük ki süteményrácsra.


Alapvető hozzávalók a muffin sütéshez:

-tojás

-liszt(a felét helyettesíthetjük darált diófélékkel, illetve kekszmorzsával. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk,akkor több folyadékot kell a tésztához adni)

-Zsiradék(olaj,margarin,vaj is megfelelő,de utóbbi kettőből másfélszeres mennyiséget kell használni,és mindig szobahőmérsékletű ill. olvadt vajat kell használni!!)

-cukor(lehet barna,fehér,vagy nádcukor,ha mézet használunk,akkor többet kell a tésztához,mert kevésbé édes,mint a cukor)

-sütőpor(liszttel vegyítve adjuk a nedves hozzávalókhoz)

-tejtermék(használhatunk tejet,tejfölt,írót,vagy joghurtot is,de ha ízesített joghurtot választunk,akkor kevesebb cukrot kell számítani)


Egyéb hozzávalók:

-gyümölcs(legideálisabb választás a friss idénygyümölcs, de használhatunk lecsöpögtettet befőttet,aszalt gyümölcsöt,illetve mélyhűtöttet is)

-zöldség(sós muffinokat még finomabbá teszik,használhatunk bármilyen nekünk tetsző zöldséget például cukkinit,kukoricát,paprikát,gombát,             párolt illetve friss zöldségeket is, a lényeg,hogy minél apróbbra vágjuk)

-keksz(szétmorzsolt kekszfélél,kétszersült,babapiskóta,vajas vagy mandulás keksz egyaránt megfelel,és lágyabbá teszi a tésztát)

-csokoládé(fehér-,ét-és tejcsoki őrölve vagy finomra vágva egyaránt még finomabbá varázsolja a muffint)

-diófélék,magvak(aromát adnak a muffinoknak,akár a liszt egy részét is helyettesíthetjük mogyoróval,mandulával,dióval,szezámmaggal,pisztáciával,fenyőmaggal,        makadámdióval,darált mákkal,vagy tökmaggal)

-fűszerek(csipetnyi fahéj,szegfűszeg,frissen reszelt gyömbér,mézes-            kalácsfűszer még pikánsabbá és különlegesebbé válnak a muffinok)


Pudingkészítés trükkjei

Könnyen megelőzhető a tej hirtelen túlforrása, ha melegítés közben egy fakanál ssegítségével kevergetjük a pudingot,így megelőzhető,hogy hirtelen kifusson a tej.

A főzőpudingot ízesíthetjük cukorral vagy folyékony édesítőszerrel is!!

Ha krémesebb állagot szeretnénk elérni,akkor miután kihűlt a puding,kézi robotgéppel még egyszer keverjük ki.

A főzőpudingot ne kóstoljuk meg főzés közben többször ugyanazzal a kanállal,mert az emberi nyál egy olyan enzimet (amiláz) tartalmaz,amely már kis mennyiségben vizes állagúvá teszi a pudingot!!

Amikor a puding hűlni kezd, egy vékony hártya képződik a felületén,ha ezt el szeretnénk kerülni,akkor még a forró pudingot fedjük le fóliával.DE ha formába öntjük a pudingot,akkor nem szabad letakarni,mert a puding híg marad és nem lehet majd kiönteni a formából!

                          

Marcipán készítés

Ha saját kezűleg szeretnénk marcipánt készíteni,akkor 20 dkg marcipánmasszát és 10 dkg porcukrot gyúrjunk simára,majd adjunk hozzá tetszőleges színű élelmiszer-színezéket.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 9
Heti: 67
Havi: 457
Össz.: 101 414

Látogatottság növelés
Oldal: Tippek,trükökk
Sugarland- az édességek, desszertek otthona - © 2008 - 2024 - sugarland.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »