Sugarland- az édességek, desszertek otthona

Az oldalon megtalálhattok mindent, ami a süteményekkel, desszertekkel kapcsolatos, utána nézhetsz különleges és házias recepteknek egyaránt, amelyek legtöbbje képpel is illusztrált!

                                             Lepények            


Sárika

Hozzávalók:4 tojás sárgája,30 dkg liszt,15 dkg margarin,1 dkg élesztő,pici tej,fél cs. sütőpor,só

Töltelékhez:lekvár,tojás fehérje,20 dkg porcukor,1 cs. mazsola,20 dkg mák vagy dió

A tésztához valókat összegyúrjuk,három részre osztjuk,tepsi nagyságúra nyújtjuk.A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral,hozzáadjuk a mazsolát és a diót vagy a mákot.A tésztát megkenjük lekvárral és rákenjük a tölteléket.A két szélét felcsavarjuk és megsütjük.            

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók:4 dl tej,1 kk. cukor,2 dkg élesztő,60 dkg liszt,6 dkg vaj,4 ek. porcukor,2 tojássárgája,csipetnyi só

Töltelékhez:50 dkg tehéntúró,2 tojás,4-4 ek. búzadara és cukor,2 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor, 2 tojásfehérje

A tejet langyosítsd  meg,morzsold bele az élesztőt,szórj bele egy kis cukrot,és hagyd rövid ideig meleg helyen.A lisztet szitáld egy tálba,add hozzá a vajat,a cukrot,csipetnyi sót,a tojássárgájákat,borítsd bele a meg-futtatott élesztőt,és alaposan dolgozd össze.Takard le,s keleszd kétszeresére.Közben a túrót törd át,és keverd el a tojások sárgájával,a búzadarával,a tejföl felével,ízesítsd cukorral,pici sóval.Forgasd bele a finomra összevágott kaprot,legvégül a keményre vert tojáshabot.A tésztát  lisztezett deszkán nyújts ki,és fektesd egy kivajazott magas falú tepsibe. Simítsd rá a túrós masszát,tejföllel kend meg a tetejét,és előmelegített sütőben,180 fokon úgy fél óra alatt süsd meg.Akkor jó,ha a tetején a tejföl szépen megszínesedik.Azon melegében,kockára vágva kínálhatod!    

Legényhódító

Hozzávalók:25 dkg cukor,15 dkg zsír,2 tojás,1 citrom reszelt héja,1 cs. vaníliás cukor,50 dkg liszt,1 cs. sütőpor,3-4 ek. tej

Töltelékhez:12 dkg darált pörkölt mogyoró,12 dkg cukor,reszelt citromhéj,2 tojás,2 ek. morzsa

Tetejére:1 tojás,5 dkg mogyoró

A tésztához valókat annyi tejjel gyúrd össze,hogy lágyan nyújtható tésztát kapj.A tésztacipót felezd el!Az egyik felét nyújtsd kisujjnyi vastagra,fektesd kivajazott tepsibe.Szórd rá a tölteléket.Ehhez az őrölt pörkölt mogyorót porcukorral,reszelt citromhéjjal,2 tojással és a morzsával keverd el.Borítsd be  a másik tésztalappal.Kend meg felvert tojással,villával itt-ott szurkáld meg,hintsd rá a durvára darabolt mogyorót.Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt süsd szép kívánatosra.Kockára vágva,vaníliás porcukorral tálald.       

Rózsika túrós lepénye

Hozzávalók:25 dkg liszt,12 dkg margarin,1 tojás sárgája,fél cs. sütőpor,5 dkg kristálycukor,kevés tej

Töltelékhez:2 cs. vaníliás cukor,reszelt citromhéj,mazsola,1 tojás,50 dkg túró,ízlés szerint cukor,2 tojásfehérje habbá felverve

Krémhez:1 cs. vaníliás pudingpor,cukor,tej

Az alapanyagokat összegyúrjuk.A tészta felét félretesszük,a másik felét kinyújtjuk,tepsibe helyezzük.A tölteléket összekeverjük,hozzáadjuk a felvert habot,és a tésztára kenjük.Az egészet befedjük az előírás szerint megfőzött pudinggal,a maradék tésztával berácsozzuk és megsütjük.

Mandulás-mazsolás sütemény

Hozzávalók:22 dkg liszt,10 dkg cukor,1 cs. sütőpor,1 kk. mézessütemény-fűszer,2 tojás,2 dl joghurt,0,5 dl frissen préselt narancslé,1 cs. vaníliás cukor,5 dkg darált mandula,3 ek. olaj,10 dkg mazsola,kb. 10 dkg hámozott mandula

A lisztet a cukorral,a sütőporral,a mézes sütemény-fűszerrel össze-vegyítjük,majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk.A masszát egy kivajazott,belisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. A tetejét kidíszítjük az egész mandulaszemekkel, majd előmelegített sütőben,160 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.Még melegen rácsra csúsztatjuk,s ha kihűlt,cikkekre vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.

Szilvás lepény 

Hozzávalók:10 dkg cukor,20 dkg vaj,30 dkg liszt,2 tojássárgája,1-1 cs. sütőpor és vaníliás cukor,1 citrom,80 dkg szilva,20 dkg mandula,5 dkg zsemlemorzsa,10 dkg fahéjas porcukor

A lisztet vegyítsd el a cukorral a vaníliás cukorral,a sütőporral,a reszelt citromhéjjal.Morzsold el a vajjal,és a tojássárgájákkal gyúrd alaposan össze.Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra,s fektesd egy kisebb tepsibe.A mandula felét törd apróra, és a zsemlemorzsával együtt hintsd a tésztára.Szorosan egymás mellé állítgatott,kimagozott, elfelezett szilvák-kal rakd teli.Csepegtesd meg citromlével,szórd meg fahéjas porcukorral.A többi mandulát vágd vékony lapokra (készen is kapható!),s a szilvák tetején oszd el egyenletesen.A tepsit told előmelegített sütőbe,és 190 fokon süsd meg.Melegen szeleteld fel!

Meggyes mandulás sütemény

Hozzávalók:20 dkg finomliszt,10 dkg vaj+2 dkg a tepsi kikenéséhez,5 dkg cukor,só,0,5 dl víz,70 dkg meggy,1 kk. őrölt fahéj,12 dkg vaj,12 dkg őrölt mandula,2 tojás,5 dkg meggylekvár

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a sóval és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át hűvös helyen pihentetjük. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a tésztát belenyomkodjuk. A gyümölcsöt lecsöpögtetjük, a fahéjjal meg 1 ek. cukorral összeforgatjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük. A mandulából 1 ek. a tésztára szórunk, a gyümölcsöt egyenletesen ráterítjük. A többi mandulát a cukros vajhoz keverjük, és a gyümölcsre kenjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35 percig sütjük.A sütőből kivéve hígított és megforrósított lekvárral megkenjük.

Flódni 

Hozzávalók:50 dkg liszt,25 dkg vaj,10 dkg porcukor,3 tojássárgája,1 dl fehérbor

Almatöltelékhez:80 dkg savanykás alma,2 ek. méz,1 citrom, fahéj, szegfűszeg

Máktöltelékhez:20 dkg darált mák,10 dkg cukor,5 dkg mazsola,1 dl fehérbor

Diótöltelékhez:20 dkg darált dió,10 dkg cukor,5 dkg mazsola,1 dl fehérbor

A lisztet morzsold el a vajjal,majd a cukorral,a tojássárgájákkal meg a fehérborral gyúrd össze.Csomagold fóliába,és tedd a hűtőbe pihenni,míg a töltelékek elkészülnek.Az almákat tisztítsd meg,káposztareszelőn reszeld le.Locsold meg a citrom levével,hints bele őrölt fahéjat,szegfűszeget,édesítsd mézzel.A mákos töltelékhez a mákot forrázd le a borral,keverd el a cukorral meg a mazsolával.Hasonló módon készítsd el a diós tölteléket is.Egy magas falú kisebb tepsit bélelj ki sütőpapírral.A tésztát oszd négy részre,egyenként nyújtsd tepsi nagyságúra.Fektess egy tésztalapot a tepsibe,simítsd rá a diós tölteléket.Erre a következő lap és a máktöltelék kerül,majd ismét tészta és a reszelt alma.Borítsd be az utolsó lappal,szurkáld meg villával,és kend le felvert tojással.Told a tepsit elő-melegített sütőbe,és 170 fokon 60-65 perc alatt süsd aranyszínűre, kihűlve szeleteld. 

Rákóczi túrós

Hozzávalók:25 dkg liszt,1 cs. sütőpor,12 dkg vaj,12 dkg cukor,1 tojás-sárgája,1 dl tejföl,kevés reszelt citromhéj

Töltelékhez:3 tojássárgája,50 dkg túró,15 dkg cukor,6 dkg zsemlemorzsa

Tetejére:4 tojásfehérje,8 dkg porcukor

A lisztet szitáld egy tálba,szórd bele a sütőport.Add hozzá a vajat,a cukrot, a tojássárgáját,a tejfölt,reszelj bele egy kis citromhéjat,és gyúrd össze. Csomagold fóliába,és pihentesd legalább egy órán át a hűtőben. Eközben elkészítheted a tölteléket:a tojássárgájákat keverd habosra a cukorral,és dolgozd össze az áttört túróval.A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra,és terítsd egy kisebb tepsibe.Villával szurkáld meg,és előmelegített sütőben,180 fokon süsd szép rózsaszínűre.Szórj rá zsemlemorzsát,simítsd el rajta a túrós tölteléket,és a sütőbe visszatéve süsd készre.A megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral verd habbá,és a kész süteményt borítsd be vele.A langyos sütőbe tedd vissza épp csak annyi időre,hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.Ha kihűlt,késsel szeleteld hosszúkás szeletekre.

Puncsszelet

Hozzávalók:50  dkg liszt,1 cs. sütőpor,25 dkg vaj,20 dkg porcukor,2 tojássárgája,4,5 dl tej

Krémhez:10 dkg vaj,10 dkg cukor,3-3 ek. rum,baracklekvár és kakaópor

Tetejére:4 tojásfehérje,20 dkg porcukor,10 dkg étcsokoládé

A tésztához a lisztet és a sütőport a vajjal elmorzsoljuk,majd a cukorral,a tojások sárgájával,és 1,5 dl tejjel összegyúrjuk(annyi tej kell hozzá,hogy a tészta lazán összeálljon!).Lisztezett deszkán 3 darab lapot nyújtunk,és sütőpapírral bélelt tepsiben,előmelegített sütőben,egyenként 12 percig sütjük.Ha kihűltek,az egyiket összetörjük,a maradék tejjel leforrázzuk.A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük,a rummal,a baracklekvárral és a kakaóporral ízesítjük,majd az előzőekhez adjuk.A krémet a két tésztalap közé kenjük.A tetejére a habbá vert tojásfehérjét vízgőzre állítjuk,és a cukorral 4-5 percig tovább verjük,a tésztára kenjük,majd a megolvasztott csokoládét rácsorgatjuk.Villával megcifrázzuk,és hűtőben dermedni hagyjuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 9
Heti: 60
Havi: 450
Össz.: 101 407

Látogatottság növelés
Oldal: Lepények
Sugarland- az édességek, desszertek otthona - © 2008 - 2024 - sugarland.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »