Muffinok
Almás-morzsás muffin
Hozzávalók: 40 dkg alma,1 teáskanál őrölt fahéj,2 evőkanál citromlé,10 dkg cukor+2 ek.,10 dkg liszt,10 dkg darált mandula,10 dkg puha vaj
A sütőt 180 °C-ra(légkeverésesnél 160°C-ra) előmelegítjük.A papír sütőformákat sütőformácskákkal kibéleljük,vagy vajjal kikenjük a teflonnal bevont muffin sütőformákat)Az almákat meghámozzuk,elnegyedeljük, a magházukat eltávolítjuk,és a negyedeket kockára vágjuk.Összekeverjük a fahéjjal,a citromlével és 2 evőkanál cukorral.A lisztet elvegyítjük a mandulával és 10 dkg cukorral.A vajat hozzáadjuk,és kézzel vagy kézi mixerrel morzsává gyúrjuk. A morzsa felét a formákba töltjük.Rátesszük az almakockákat,és befedjük a maradék morzsával.A sütőben 25-30 percig sütjük.A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig a formában pihentetjük,majd kivesszük,és süteményrácson hagyjuk kihűlni.
Almás-szedres muffin
Hozzávalók: 3 bögre finomliszt,5 teáskanál sütőpor,3 lágyan felvert tojás,másfél bögre almalé-koncentrátum,másfél bögre friss vagy mirelit fekete szeder,porcukor
A lisztet szitáld össze a sütőporral.Ujjaddal fúrj egy lyukat a közepébe,s öntsd bele a felvert tojást,valamint az almalevet és a szedret.Óvatosan keverd össze,majd kanalazd kivajazott formákba.Süsd 190 °C-on 20 percig vagy tűpróbáig.Tálald porcukorral ízlés szerint megszórva.
Ananászos-kókuszos muffin
Hozzávalók: 1 bögre kókuszreszelék,fél bögre édes sűrített tej,2 tojás,277 g összetört konzervananász,levével együtt,2 bögre finomliszt,3 tk. sütőpor,háromnegyed bögre tej
A kókuszt keverd össze a sűrített tejjel,valamint a tojással.Keverd hozzá az ananászt a levével együtt.Egy edénybe szitáld bele a lisztet,valamint a szódabikarbónát,majd az ujjaddal fúrj egy lyukat a keverék közepébe.Öntsd hozzá az ananászos-tojásos masszát,valamint a tejet,s gyorsan keverd össze.A masszát kanalazd formákba,s 190°C-on 15 percig vagy tűpróbáig süsd.
Banános csokidarabkás muffin
Hozzávalók: 1 nagy érett banán,250 ml tej,1 tojás,60 g olvaszott vaj,180 g liszt,2 tk. sütőpor,120 g cukor,120 g tört csokoládé
Pürésítsd a banánt egy edényben,majd add hozzá a tejet,tojást,valamint az olvasztott vajat,s alaposan keverd össze.A lisztet szitáld a banános masszához,majd add hozzá a cukrot,valamint a tört csokoládét,s óvatosan keverd össze.A tésztát kanalazd az alaposan kivajazott formák háromnegyedéig,majd süsd 190 fokon 20 percig vagy tűpróbáig.Melegen és hidegen is fogyasztható.
Banános muffin mogyoróval
Hozzávalók: 1 nagy banán,15 dkg liszt,2 ek. citromlé,12 dkg kókuszos kétszersült,7 dkg banánchips,2 tk. sütőpor,2 tojás,11 dkg cukor,10 dkg földimogyoróvaj,0,6 dl olaj,1.5 dl író,vaj vagy margarin a forma kikenéséhez
A sütőt 180 fokra(légkeverésesnél 160 fokra)előmelegítjük.A muffinsütőformát kikenjük,és a hűtőbe tesszük.A banánt meghámozzuk,kis darabokra vágjuk,és citromlével meglocsoljuk.A kókuszos kétszersültet és a banánchipset darálón vagy a mixerrel durvára aprítjuk,4 ek. félreteszünk, a többit pedig összekeverjük a liszttel és a sütőporral.A tojásokat a cukorral,a mogyoróvajjal,az olajjal és az íróval felverjük,majd gyorsan hozzáadjuk a lisztes keveréket.A tésztát a muffin sütőforma mélyedéseibe töltjük.A maradék kétszersült-banánchips keveréket a muffinokra szórjuk.A sütőben 20-25 percig sütjük.A sütőből kivéve 5 percig a formában hűtjük,majd sütőrácsra tesszük őket.
Csigamuffin
Hozzávalók:25 dkg liszt,4 tk. sütőpor,1 tojássárgája,25 dkg sovány tehéntúró,4 ek. olaj,8 dkg cukor,1 csipet só,45 dkg szilvalekvár,5 dkg mandulaforgács
A sütőt előmelegítjük.A papír sütőformákat a muffinsütőforma mélyedéseibe tesszük (vagy kikenjük vajjal).A sütőport a lisztben elvegyítjük.A tojássárgáját elkeverjük a túróval,a cukorral,az olajjal és a sóval.Belegyúrjuk a lisztes keveréket.A tésztát elfelezzük,és mindkét részt kb. 20X30 cm-es téglalappá nyújtjuk.Mindkettőt megkenjük szilvalekvárral,és megszórjuk mandulaforgáccsal.A téglalapokat a keskenyebbik oldaluk felől feltekerjük,a rudakat 6-6 forma szeletre vágjuk,beletesszük a formába,és vízzel megkenjük őket.A sütőben 25 percig sütjük.A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig a formában pihentetjük,majd sütőrácsra tesszük.
Csokis meglepetés muffin
Hozzávalók:20 dkg liszt,5 dkg mandula,3 ek. kakaópor,2 és fél tk. sütőpor, 2 tojás,10 dkg cukor,0,8 dl olaj,3 dl író,12 Mon Cheri bonbon,10 dkg tortabevonó
A sütőt előmelegítjük,a sütőformákat kibéleljük vagy kikenjük.A lisztet,a mandulát,a kakaóport és a sütőport összekeverjük.A tojásokat felverjük a cukorral,az olajjal és az íróval.Gyorsan beleforgatjuk a lisztes keveréket.A tésztát a formákba öntjük,egy-egy bonbont nyomva mindegyik közepébe.A sütőben 15-20 percig sütjük.A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig a formában pihentetjük,majd kivesszük,és süteményrácson hagyjuk kihűlni.A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk,és körkörös vagy rácsos mintában a muffinokra csepegtetjük.
Csokoládés-kókuszos muffin Hozzávalók:25 dkg liszt,15 dkg cukor,3 tk. sütőpor,2 tojás,10 dkg étcsokoládés tortabevonó,10 dkg kókusztej(nem édesített),0,75 dl olaj,12 Rafaello bonbon
A sütőt előmelegítjük,a sütőformát kibéleljük,vagy kikenjük.A sütőport elvegyítjük a lisztben.A tortabevonót megolvasztjuk.A tojásokat a cukorral,a kókusztejjel, az olajjal és a tortabevonóval elkeverjük.Gyorsan hozzáadjuk a lisztes keveréket.A tésztát a formákba töltjük,mindegyik tetejére teszünk egy-egy Rafaellót,kissé belenyomjuk a tésztába.A sütőben 20-25 percig sütjük.A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig a formában pihentetjük,majd kivesszük,és süteményrácson hagyjuk kihűlni.
Diákcsemege muffin Hozzávalók:20 dkg diákcsemege(vegyes diófélék mazsolával),15 dkg liszt,2 és fél tk. sütőpor,10 dkg darált mandula,2 tojás,0,75 dl olaj,1 dl juharszirup,3 dl író,vaj a kikenéshez
A diákcsemegéből kiszedjük a magvakat,és egy nagy késsel vagy turmix- géppel durvára aprítjuk. A liszttel,a sütőporral,a darált mandulával és a mazsolával összekeverjük.A sütőt előmelegítjük,a muffin sütőformát kikenjük. A tojásokat az olajjal,a juharsziruppal és az íróval felverjük. A lisztes keveréket gyorsan beleforgatjuk. A tésztát a muffin sütőforma mélyedéseibe töltjük. A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük,kivesszük,és hagyjuk tovább hűlni.
Diós muffin Hozzávalók:15 dkg teljes kiőrlésű liszt,15 tk. sütőpor,1 tk. őrölt fahéj,20 dkg sárgarépa,15 dkg dióbél,1,25 dl olaj,10 dkg mazsola,2 tojás,1,5 dl tejszín(esetleg tejföl),1 t. vaníliás cukor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük,a sütőformát kibéleljük,vagy kikenjük.A cukrot,a sütőport és a fahéjat elkeverjük lisztben. A répát megtisztítjuk,meghámozzuk és lereszeljük,a diót finomra aprítjuk,majd mindkettőt összekeverjük a mazsolával. A tojásokat habosra verjük,lassan hozzáadjuk az olajat,és beleforgatjuk a répás keveréket,majd gyorsan a lisztet is. A tésztát a formákba töltjük. A sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat pihentetjük a formában,majd kivesszük és hagyjuk hűlni. A tejszínt vaníliás cukorral elkeverjük,ezzel tálaljuk.
Fekete áfonyás muffin Hozzávalók:20dkg durumbúza-dara (kuszkusz),7,5 dkg liszt,2 tk. sütőpor,2 tojás,10 dkg cukor,1 t. vaníliás cukor,fél citrom reszelt héja,2.6 dl tej,0,4 dl olaj,20 dkg fekete áfonya,vaj a formához
A muffin sütőformát kikenjük vagy sütőpapírral kibéleljük,a sütőt elő- melegítjük.A darát, a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojást a cukorral,vaníliás cukorra,a citromhéjjal,a tejjel és az olajjal felverjük. A lisztes keveréket gyorsan belekeverjük,majd beleforgatjuk az áfonyát. A tésztát a muffin sütőforma mélyedéseibe töltjük.A sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Fekete-fehér muffin Hozzávalók:2 közepes sárgarépa,25 dkg liszt,3 tk. sütőpor,2 tojás,10 dkg cukor,2 tk. reszelt narancshéj,2 dl joghurt,0,8 dl olaj,2 ek. kakaópor,2 ek. narancslekvár
A sütőt előmelegítjük,a formákat kibéleljük ill. kikenjük vajjal. A sárgarépát megtisztítjuk,meghámozzuk,és finomra reszeljük. A sütőport a lisztbe keverjük. A tojásokat felverjük a cukorral,a narancshéjjal,a joghurttal és az olajjal.Gyorsan belekeverjük a lisztet,majd a reszelt répát. A tészta felét a formákba töltjük. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a lekvárt,majd 20-25 perc alatt megsütjük.
Szedres muffin tojáslikőrrel
Hozzávalók:20 dkg kis szemű szeder,20 dkg liszt,1 t. vaníliaízű pudingpor,3 tk. sütőpor,2 tojás,12,5 dkg cukor,1 dl olaj,2 dl tojáslikőr,1 dl joghurt
A szedret kiválogatjuk,lehetőleg nem mossuk meg.A lisztet,pudingport és a sütőport összekeverjük.A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses 160 fok).A muffinformákat kikenjük,és a hűtőbe tesszük.A tojást a cukorral,az olajjal,a tojáslikőrrel és a joghurttal felverjük.Hozzáadjuk a fekete áfonyát, és gyorsan belekeverjük a lisztet. A tésztát a muffinforma mélyedéseibe töltjük.A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig pihentetjük,majd sütőrácsra tesszük.
Pina Colada muffin
Hozzávalók:20 dkg ananász(konzerv),8 dkg kókuszreszelék,25 dkg liszt,2 tk. sütőpor,2 tojás,12 dkg cukor,0,75 dl olaj,3 dl joghurt,1 dl kókuszlikőr az átitatáshoz(pl.Batida de Coco)
A sütőt előmelegítjük,a formákat kikenve a hűtőbe tesszük.Az ananászt jól lecsepegtetjük,és kis darabokra vágjuk.A kókuszreszeléket és a sütőport elvegyítjük a lisztben.A tojást a cukorral,az olajjal és a joghurttal felverjük. A lisztes keveréket és az ananászdarabokat gyorsan beleforgatjuk.A tésztát a muffinsütőformákba töltjük.A sütőben 20-25 percig sütjük.A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig a formában pihentetjük,kivesszük,hagyjuk kissé kihűlni,beszulrkáljuk,és átitatjuk a kókuszlikőrrel.Kókuszreszelékkel is megszórhatjuk!