Palacsinták,Gofrik
Csúsztatott palacsinta
Hozzávalók.30 dkg darált dió,20 dkg porcukor,20 dkg narancslekvár,10 dkg mazsola,1 dl rum,1 zacskó puncsízű pudingpor,5 dl tej
Palacsintához:25 dkg liszt,30 dkg vaj,30 dkg porcukor,10 tojás,1 evőkanál reszelt citromhéj,7 dl tejszín
A vajat habosra keverjük a tojássárgájával,porcukorral,reszelt citromhéjjal,majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet,tejszínt és 5 tojás habját.Vajjal kikent palacsintasütőben csak az egyik oldalukat sütjük meg.
Minden palacsintát megkenünk lekvárral,meghintjük rumban áztatott mazsolával és cukros dióval,majd rácsúsztatjuk a következő palacsinát.
A torta alakú rakott palacsintát sütőben 10 percig sütjük,habzsákból csillagcsövön keresztül feldíszítjük a visszamaradt tojásfehérjehabbal,és forró sütőben gyorsan rápirítjuk.Közben pudingporból és a tejből elkészítjük a puncsmártást.Tálaláskor a tortacikk alakra vágott palacsintát körülöntjük a puncsmártással.
Gofri
Hozzávalók:40 dkg liszt,1 cs. sütőpor,3 tojás,1 cs. vaníliás cukor,csipet só,12 dkg cukor,fél liter tej,citromhéj
A cukrot,vaníliás cukrot és a sót habosra keverjük a tojás sárgájával.Majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport,a tejet,valamint a citromhéjat.A tojás fehérjét habosra verjük,és a masszába forgatjuk.
Ízlés szerint tálalhatjuk különböző öntetekkel,szirupokkal,krémekkel(lásd szirupok,krémek,mázak oldalon)!!!
Gundel palacsinta
Tésztához:20 dkg liszt,2 tojás,tej,szódavíz,1 ek. cukor,4 ek. olaj,só
Diótöltelék:10 dkg dió,5 dkg mazsola,2 dl tej,kristálycukor,édes morzsa,1 citrom héja,1 t. vaníliás cukor
Csokiöntethez:1 púpozott ek. kakaó,2 ek. liszt,5 dkg margarin,rum kristálycukor,porcukor
Felhevített olajon megsütjük a lisztből,tojásból,tejből,szódavízből készült,cukorral,csipet sóval ízesített palacsintatésztát.A darált diót és a mazsolát elkeverjük tejjel,majd felforraljuk.Cukorral,vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük,annyi édes morzsát adunk hozzá,hogy megfelelő sűrűségű legyen,és állandóan kevergetve pár percig takaréklángon forraljuk.A kakaóport összedolgozzuk a liszttel és a cukorral,2-3 dl vízzel simára keverjük,majd habverővel állandóan mozgatva felforraljuk.A tűzről levéve hozzáadjuk a margarint.Tálaláskor a diókrémmel töltött,háromszög alakúra hajtott palacsintákat meglocsoljuk a felforrósított csokoládéöntettel,meghintjük porcukorral,melyet rummal locsolunk meg.A rumot meggyújtjuk,hogy a porcukrot a csokoládéöntetre karamellizáljuk.
Mákos csúsztatott palacsinta
Hozzávalók:250 g liszt,70 g kristálycukor,4 db tojás,1 csipet só,100 g vaj+a tálhoz
Töltelékhez:3 ek. porcukor,1 kis üveg baracklekvár,vaníliás cukor
Díszítéshez:néhány szem málna,mentalevelek
A tojásokat válasszuk szét.A lisztet szitáljuk a keverőtálba,adjuk hozzá a cukrot,a tojássárgáját,a sót,20 g olvasztott vajat és annyi tejet,hogy tejszínsűrűségű,csomómentes palacsintatésztát kapjunk.A kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan forgassuk a masszába,majd a maradék vajon adagonként süssük ki a palacsintákat úgy,hogy csak az egyik oldalukat pirítjuk meg.Az átsütött oldalukkal lefelé egyenként tegyük őket egy kivajazott tálba úgy,hogy az egyikre cukros mákot szórunk,a következőt pedig lekvárral kenjük meg.Folytassuk a rétegezést addig,amíg az összes palacsinta el nem fogy.A tortát tálalásig tegyük hűtőbe.Porcukorral és málnával megszórva,mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Lekváros amerikai palacsinta
Hozzávalók:8 ek. lekvár(szamóca,málna vagy áfonya),250 ml tej,2 ek. porcukor,20 g élesztő,1 db tojás,2 ek. rum,50 g vaj,400 g finomliszt,fél tk. só,1 ek. kristálycukor,olaj a sütéshez
Az élesztőt dolgozzuk össze pár kanál langyos tejjel és 1 csipet kristály- cukorral,majd meleg helyen kelesszük 10 percig.A maradék tejet keverjük össze a tojással,a rummal,a megolvasztott vajjal,a porcukorral és a maradék kristálycukorral,adjuk hozzá az élesztőt is,végül apránként dolgozzuk bele a sóval elkevert lisztet.Keverjük csomómentesre,és hagyjuk kelni.Serpenyőben hevítsünk fel némi olajat,kanalazzunk bele egy adag tésztát(nem kell elosztani az edényben,hogy vastag maradjon!),és mindkét oldalát süssük meg.Ugyanígy készítsük el a maradék tésztát is.A kész palacsintákat tálaljuk személyenként 2 kanál gyümölcslekvárral,amit tálalás előtt akár fel is melegíthettünk,így kissé folyósabb állagú lesz.