Sugarland- az édességek, desszertek otthona

Az oldalon megtalálhattok mindent, ami a süteményekkel, desszertekkel kapcsolatos, utána nézhetsz különleges és házias recepteknek egyaránt, amelyek legtöbbje képpel is illusztrált!

                                Ünnepi sütemények


Néhány finomság,amelyek édesebbé teszik a karácsonyi ünnepeket!! Vannak köztük adventi sütemények,amelyekkel szebbé tehetitek a adventi időszakot.                                                                 Na,és persze sütemények és torták,amelyekkel emelheted az ünnep fényét!

Kellemes Ünnepeket és Boldog Újévet minden Olvasónak!!!

Adventi kalendárium

(a következő évi ünnepváráshoz,nem csak gyerekeknek!!)

Hozzávalók:30 dkg liszt,1 dkg szalalkáli,3 ek. porcukor,25 dkg margarin,1 dl tejföl,2 tojás,csipet só,1 tojásfehérje,10 dkg porcukor,marcipán

Jól összegyúrjuk a hozzávalókat,és akkorára nyújtjuk,mint a sütőtepsik hátoldala.Sütőpapírt teszünk a hátlapra,ráterítjük a tésztát,villával meg-szurkáljuk,és előmelegített sütőben,8-10 percig sütjük!A frissen elkészült lap törékeny,ezért óvatosan csúsztassuk le a tepsiről!Másnapig pihentetjük,hogy megpuhuljon.Akkor 24 darab,6 cm-es négyzetet vágunk. Cukormázzal felírjuk a számokat,és marcipánnal díszítjük a naptár minden lapját.

Mézes kalács

Hozzávalók:1 kg liszt,50 dkg méz,20 dkg cukor,10 dkg vaj,4 tojássárgája,1 ek. szódabikarbóna,kb. 0,5 dl tej,1 citrom reszelt héja,1 ek. mézes-kalácsfűszer

Díszítéshez:4 tojásfehérje,kb. 20 dkg porcukor

A tésztához valókat összegyúrjuk,és letakarva hűtőben legalább egy napig pihentetjük(de akár egy-két hétig is eláll).A mézes tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk,és különböző formákat szúrunk ki belőle.A kivágott darabokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük,és elő-melegített  sütőben,180 fokon 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük.A sütőből kivéve a süteményeket kihűtjük,majd cukormázzal díszítjük.Ehhez a tojások fehérjét annyi porcukorral keverjük össze,hogy sűrű masszát kapjunk,és nyomózsák segítségével mintákat cifrázunk a sütikre.

Méteres kalács

Hozzávalók:8 tojás,52 dkg porcukor,2 dl víz,2 dl olaj,1,5 cs. sütőpor,52 dkg liszt,2 púpozott ek. kakaópor

Forma kikenéséhez:4-5 dkg vaj,4 ek. liszt

Krémhez:2 cs. főzni való puncsízű pudingpor,7,5 dl tej,5 ek. cukor,30 dkg vaj,30 dkg porcukor,3 ek. rum,30 dkg étcsoki,4 ek.olaj(tetejére)

A tojássárgákat a porcukorral,majd az olajjal meg a vízzel jól keverd ki.A sütőport szórd a lisztbe,majd az egészet add az előzőekhez.A masszát oszd kétfelé,az egyikbe keverj kakaóport.A tojásfehérjét verd habbá,majd egyenlően forgasd a kétféle masszába.Két,egyenként kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformát kenj ki vajjal,lisztezd be,és töltsd bele a kétféle masszát. Előmelegített sütőben,180 fokon 40 perc alatt süsd meg.Rácsra borítva hagyd hűlni,majd a felpúposodott tetejét vágd egyenesre,s ujjnyi vastagon szeleteld fel.A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral főzd sűrű krémmé.A vajat a porcukorral keverd habosra,apránként add hozzá a kihűlt pudingot,ízesítsd rummal.A krémmel kend meg a tésztaszeleteket,és felváltva-egy világosat,egy sötétet-tapasz egymáshoz.A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg,dolgozd el az olajjal,és vond be vele a méteres kalácsot. Ferdén szeleteld fel.

Rigó Jancsi

Hozzávalók:6 tojás,6 ek. cukor,6 dkg liszt,3 ek. kakaópor,5 ek. baracklekvár,20 dkg étcsokoládé,2 ek. vaj

Krémhez:1 ek. zselatinpor,5 dl tejszín,6 ek. kakaópor,6 ek. porcukor

A tojássárgákat keverd habosra a cukorral.Add hozzá a lisztet,a kakaót, végül a habbá vert tojásfehérjét.Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral,simítsd bele a masszát,és tedd előmelegített sütőbe.180 fokon 10-12 perc alatt süsd meg.A sütőből kivéve borítsd tiszta konyharuhára,húzd le róla a papírt,és hagyd hűlni.A kihűlt tésztát lapjában vágd félbe,kend meg lekvárral.A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg,dolgozd bele a vajat,és kend a lekváros lapra.Ha megdermedt,forró vízbe mártott késsel darabold 5X5 cm-es négyzetekre.A zselatint áztasd be,majd önts hozzá fél dl vizet,és olvaszd fel.Keverd el kevés tejszínnel,a kakaóporral,majd a többi tejszínt a cukorral verd habbá,és vegyítsd össze a zselatinos keverékkel.A masszát simítsd a tésztalapra,és tedd hűtőbe megdermedni.Rakosgasd rá a csokoládés négyzeteket,és a vonalukban vágd át a süteményt.

Meggyes ökörszem

Hozzávalók:6 egész tojás,6 ek. víz,30 dkg kristálycukor,25 dkg liszt,1 cs. sütőpor,1 ek. kakaó

Krémhez:4 tojás sárgája,25 dkg kristálycukor,4 ek. liszt,1 margarin,3 dl tej

Tetejére:4 tojás fehérje,25 dkg porcukor,meggy

A 6 tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük,hozzáadjuk a vizet,a 6 tojás sárgáját,végül a sütőporos,kakaós lisztet.Zsírozott,lisztezett tepsiben sütjük.A krémhez a 4 tojás sárgáját habosra keverjük a kristály-cukorral,a 4 kanál liszttel és a forró tejhez öntjük,sűrűre főzzük.Ha kihűlt,hozzáadjuk a margarint és jó habosra keverjük,majd a tészta tetejére kenjük.Megszórjuk meggyel vagy meggybefőttel.A tetejére a 4 tojás fehérjét porcukorral gőz fölött kemény habbá verjük és a meggyre kenjük.Erre csokimázat teszünk.

Mézes krémes

Hozzávalók.1 tojás,5 dkg margarin,5 ek. tej,2 ek. méz,45 dkg liszt,15 dkg cukor,1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:5 dl tej,4 ek. búzadara,12,5 dkg vaj,15 dkg cukor,3 ek. rum,3 ek. kakaópor,4-5 ek. savanykás lekvár,15 dkg étcsoki(a tetejére)

A tojást a margarinnal meg a tejjel keverd simára.Add hozzá a mézet,majd apránként dolgozd bele a lisztet,a cukrot,a szódabikarbónát.A masszát oszd háromfelé,és egyenként nyújtsd kb. 20X30 cm-es téglalappá.A tepsi hátoldalát vajazd meg,szórd be finoman liszttel,és a tésztalapokat ráfektetve,egymás után süsd meg előmelegített sütőben,180 fokon szép zsömleszínűre.A krémhez a tejben főzd meg a darát,a cukrot a vajjal keverd habosra.A hideg krémmel keverd el,s oszd kétfelé:az egyikbe önts rumot,a másikat ízesítsd kakaóporral.Az első tésztalapot fektesd tálra,kend meg vékonyan lekvárral,majd simítsd rá a világos krémet.Helyezd rá a következő lapot,erre szintén lekvár,azután a kakaós krém kerül.Helyezd rá a harmadik lapot,és vond be gőz felett megolvasztott csokoládéval. Legalább egy napig hagyd pihenni,hogy a tészta kellően megpuhuljon!

Kókuszos torta

Hozzávalók:

Piskótához:9 tojás,18 dkg cukor,15 dkg liszt,1 dkg sütőpor,4 dkg kakaópor

Ezekből hagyományos piskótát készítűnk,egyenként 3 lapot sütünk belőle.

Sziruphoz:10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel és 2 kanál kókuszaromával fel-főzzünk.Ha kihűlt,2-3 ek. rumot adunk hozzá.

Krémhez:8 dkg kókuszreszelék,40 dkg fehércsoki,2 dl tejszín(30 %-os),20 dkg tejszínes krémsajt(mascarpone)

A tejszínben felolvasztjuk a csokoládét,belekeverjük a kókuszreszeléket,és habverővel simára keverjük.Amikor kihűlt,hozzá kanalazzuk a mascarponét is,és tovább habosítjuk.

Karamellizálás:12 dkg cukrot egy serpenyőben aranysárgára pirítunk és az odakészített piskótalapokat vékonyan csigavonalban megöntözzük vele.

Egy lapot a tálra helyezünk,felét megkenjük a sziruppal(használjunk ecsetet!),erre kerül a krém,majd a következő lapot a karamellcsíkos oldalával ráfordítjuk a krémre.Ezt megismételjük a másik két lapnál is.Úgy osszuk be a krémet,hogy maradjon a torta oldalára és tetejére is.A kész tortát legalább két-három órán át dermesztjük a hűtőben.Tálaláskor a tetejét csokoládéforgáccsal és- pálcákkal díszítjük.

Puncstorta

Hozzávalók:kész piskótalap,20 dkg cukor,1 citrom,1 dl málnaszörp,0,5 dl rum

Töltelékhez:40 dkg sárgabarackíz,5 dkg mazsola

Mázhoz:4 ek. porcukor,1 dl málnaszörp,fél citrom leve,fél tojásfehérje

Díszítéshez:8-10 dkg pirított madula

A piskótát lapjában vágd négy részre.Az alsó lapot fektesd a torta-karikába,kend meg baracklekvárral.A felső lapot tedd félre,a két középsőt pedig vágd fel kockára.Szirup:4 dl vízbe facsard a citromot,add hozzá a cukrot,a málnaszörpöt,és lassú tűzön forrald fel.Löttyintsd bele a rumot, azután a piskótadarabokat mártsd egyenként a szirupban,és rakosgasd a karikában lévő lekváros lapra.Közbe-közbe szórj egy kis mazsolát.(Ha marad a szirupból,csorgasd rá a tésztára.)A félretett piskótakarika alsó felét kend meg lekvárral,és borítsd rá a tortára.Nyomkodd le egy kicsit, esetleg le is préselheted:teríts rá papírt,arra egy megfelelő méretű deszkát vagy sima tányért,és egy kb. 1 kg-os nehezéket.Végül tedd a tortát tálra,s kend meg körös-körül baracklekvárral.A mázhoz a porcukrot keverd el a szörppel,a citromlével meg a tojásfehérjével,és langyosítsd meg,majd kend a torta tetejére.Ha a máz megszilárdult,a torta oldalára tapassz pirított mandulát.

Narancsos túrótorta

Hozzávalók:1 kg túró,csipetnyi só,12 dkg vaj,20 dkg porcukor,3 tojás,1 cs. főzni való vaníliás pudingpor,fél cs. sütőpor,7 dkg búzadara,1 alma,3 narancs,10 dkg cukrozott narancshéj

A túrót szitán áttörjük,majd a vajjal,a cukorral,csipetnyi sóval,a tojás-sárgákkal alaposan összedolgozzuk.Hozzáadjuk a vaníliás pudingport,a sütőport,a búzadarát,bele reszeljük a meghámozott almát.Két narancs levét kifacsarjuk,a harmadik húsát kockára vágjuk,és a cukrozott narancshéjjal együtt a túrós masszába vegyítjük.Végül a tojásfehérjékből vert kemény habot beleforgatjuk,és kivajazott,búzadarával meghintett tortaformába töltjük.Előmelegített sütőben,200 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük,és a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.

További ünnepi édesség ITT->



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 9
Heti: 53
Havi: 443
Össz.: 101 400

Látogatottság növelés
Oldal: Ünnepi sütemények
Sugarland- az édességek, desszertek otthona - © 2008 - 2024 - sugarland.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »